Herken je dit?

Je hebt ergens last van. Je kijkt in de spiegel. Je zegt tegen jezelf "Rechtop!" of "Schouders naar achteren" Je kantelt je bekken, je duwt je ribben naar voren. Het ziet er wel beter uit. Maar het is teveel werk. Dus laat je het maar weer gaan. En dan zak je weer in. Misschien moet je harder werken. Meer je best doen. Maar wat je ook doet, steeds springt alles weer terug. Als een elastiekje.

Your True Body staat voor het terugvinden van wat je als kind vanzelfsprekend vond. Hoe? Door stil te zijn. Niet meer je best te doen.

Ho!  Stop! Niet meer je best doen? Stilte? Dat is niks. Hard werken moeten we. Sterker worden. Spieren trainen. Ontspannen levert niets op.

Toch?

Het kan heel anders.

 

 

 


Wie ben ik?

Ik ben Marloes Gies en geef les sinds 1985. Ik kom uit de yogawereld (Ik ben opgeleid in Iyengar yoga, Critical Alignment, Pilates, Yin yoga) Na 25 jaren van gedreven oefenen en mijn best doen, wist ik dat er iets moest veranderen. Ik had klachten. En had geen idee wat ik niet goed deed. Toen ik een eerste les Alexandertechniek bij Paul Versteeg (www.atca.nl/nl/) volgde, werd me meteen veel duidelijk. "Jouw lichaam is helemaal in de war" zei hij. Na al die jaren yoga mijn lichaam in de war?

Hij had gelijk. Na zijn les zweefde ik over straat. Ik had nog nooit zoiets gevoeld.

Kortom: Alexandertechniek leerde me wat ik miste in yoga. Inmiddels ben ik hiermee sinds 2007 bezig. Ik ben geen Alexandertechniek lerares maar ben opgeleid door verschillende leraren, ook in Engeland. Vanaf 2008 ben ik hier dagelijks mee bezig en volg lessen.

Ik volg op dit moment de Alexandertechniekschool Brouwersgracht bij Stephan van Dijk (klik hier voor informatie over hem) en mijn kennis verdiept zich meer en meer. Je kunt hier meer lezen over de lessen die geef. Ook kun je kijken op de podcast pagina. Sinds kort geef ik hier wat eenvoudige lessen die je gemakkelijk vanaf je huis kunt beluisteren en waaraan je mee kunt doen.

Ik maak gebruik van mijn ervaring met Alexander techniek, yoga, Pilates, introspectie (osteopathie), Art in Motion Academy (Anatomy trains), Yin-(Yang) yoga, Feldenkrais, Nidra, Byron Katie, Eckhart Tolle e.a. en heb inmiddels een geheel eigen bewegingstechniek ontwikkeld waar jong en oud baat bij kan hebben.

Tevens schrijf ik zelf verhalen en bied programma’s aan voor kinderen waarin een verhaal (of prentenboek) gecombineerd wordt met yoga, mindfulness- oefeningen, geluiden en muziek. Je kunt hier klikken als je meer wilt weten over mijn werk met kindjes.

Een aantal keren per jaar geven ben ik van plan workshops aan te bieden op de vrijdagavonden. Alleen, of met Stephan van Dijk of Beate Monch. Klik hier voor meer info.


Voor meer info over Alexandertechniek, hier wat links naar leraren waar ik mee heb gewerkt.

Voor Amsterdam: klik hier

Engeland: klik hier     Griekenland: klik hier

 

Je kunt op deze afbeelding goed zien hoe ik langzaam vrijer wordt. Met Penny O'Connor in Griekenland.


Hieronder oude en nieuwe overpeinzingen van mij in blogs.

Mei 2023

Het prinsesje met de bolle wangen

Mijn vriendin, grootste fan en degene die van het begin af aan mijn yogalessen overnam als ik ziek was of op vakantie, is niet meer. Ze is verdwenen. Overleden. Ik schreef dit verhaal voor haar. Ze krijgt een ereplaats op mijn website. Een oude foto van ons hierboven.

Lees meer »
Augustus 2020
Juli 2020

Over pijn

Een yogaleraar heeft eens tegen me gezegd dat mensen hechten aan pijn. Dat is zo, volgens mij..Als je langere tijd pijn hebt en het opeens weg is voel je je plots incompleet. Het is me tevens opgevallen tijdens lessen dat mensen die pijn hebben vaak aan niets anders kunnen denken. Ze wijzen er niet alleen telkens naar maar raken het gebied ook steeds aan. (“De pijn zit híér!!”)

Lees meer »

De mythe van de buikspieren

Omdat ik ouder wordt en mijn lichaam niet meer is wat het ooit is geweest, kreeg ik een buikje. Een rond buikje dat zich ook nog irritant rondom mijn heupen kronkelde. Zwembanden. Dit ergert me mateloos. Ik had vroeger een prachtige platte buik, een sixpackbuikje, en daar hoefde ik niet veel voor te doen. Hoewel….eigenlijk….ik trainde me natuurlijk suf in yoga. Overmatig zelfs, denk ik. En ik deed ook veel Pilates. Nu doe ik het allemaal anders. Maar daar heeft die dikkere buik niets mee te maken. Sinds mijn eerste Alexandertechniekles heb ik een liefde ontwikkeld voor gewichtloos zijn, voor het door het leven leren zweven, voor ruimte, voor innerlijke stilte, voor loslaten, voor ontspannen in helderheid en kracht van binnenuit. Tegenwoordig tracht ik ieder gevoel van spierpijn door fanatiek trainen, tot een minimum te beperken. En áls ik al iets voel dan wil ik dat dit een gezond gevoel van ondersteuning is. Het heeft me enorm geholpen. Want in mijn yogatraining deed ik altijd teveel. Ik wilde alles weten, alles ervaren, alles kunnen en ik deed uitzinnig mijn best. Pijn? Per ongeluk een blessure hier, een blessure daar, wat onderrug klachten, nekpijn of iets anders? Hoorde erbij. Ik blesseerde me alleen nogal vaak, helaas. Er was altijd wel wat.

Lees meer »